Monday, August 24, 2009

Salam Ramadhan



Salam semua,
Hari ni dah 3 hari berpuasa... bestnye rasa.. bila bulan ramadhan nie macam-macam perasaan dirasai..hati rasa tenang, tenteram.. best je rs.. aku bersyukur diatas apa yang telah dianugerahkan oleh Allah dari aku kecik sampai sekarang.. alhamdullilah.. k la.. Selamat berpuasa semua. :)

Wednesday, August 19, 2009

TNB Assessment - 19 Ogos

Huhu.. nie satu lagi benda sedey aku nk cite.. disebabkan aku x bukak email yahoo aku sepanjang minggu lepas.. aku dh terlepas untuk p TNB assessment .. Aku baru bukak email time lunch tadi. rupanya TNB ada panggil aku p assessment pagi tadi kul 9.. huhu.. asal la aku x bkak email.. dh terlepas peluang aku. AKu sesaje je apply TNB nie.. hehe.. bukan ape.. aku rasa produk TNB lagi kukuh dari produk TM coz skang TNB main player untuk elektric kn.. TM.. well mcm yang korang semua tau.. mcm2 jenis brand ada.. maxis la..digi la.. so sbb tu aku mcm berminat nk join TNB lak..hehe.. tamak tul la aku nie.. x reti2 nk bersyukur..hehe.. tp bagi aku.. selagi aku rs nk mencari aku akan cari.. selagi umur aku muda..hehe.. aku tempelkan sedikit email dari TNB tu.. geram n kecewa tul aku rasa.. aku harap email rayuan yang aku hantar akan dilayan oleh pihak HR TNB..huhu..


Muka kecewa ala2 H1N1..huhu



Email dibawah :

Human Resource Planning & Development

Congratulations,

We are pleased to invite you for an assessment for the Executive Training Program (PEP) at Tenaga Nasional Berhad.

Date and Time : 19th August 2009, Wednesday @ 9.00am
Venue
: Room C1-06



Seminggu training di Taiping

Salam guys.. lama tak open blog nie.. hampir terlupa lak ada blog..hehe.. actually aku p kursus kat taiping from 10 Ogos till 15 Ogos.. Kursus teknikal HSBB.. dari unit aku ada 5 org yang kene p kursus nie.. salah sorang dari kami drive kete.. so malam2 kami di taiping, penuh dengan aktiviti jejalan..hehe... So dari taiping, kami smpi ke Geogetown.. naik jambatan time p n balik dengan feri.. tu first time aku p penang.. best gak.. dari taiping ke penang dalam 45 minit je.. so dekat je.. kat penang tu.. aku x shoping sgt sbb aku x bape sgt makan jeruk2 nie.. just amik2 gmbr je.. aktiviti2 mlm seterusnya kami kuar jejalan kat bandar taiping je.. tgk wayang( cite GI JOE) .. p mkn mee udang.. p ronda2 kt mall kat taiping tu.. Then masa kitornag on d way balik, kitorang singgah kat cameron.. hehe.. kat cn la banyak gler duit aku habis shoping..hehe.. beli strawberi la.. beli sayur.. jagung.. bunga sejambak (hampeh tul..sbb esoknye layu dah..huhu).. coklat.. teh (beli kt ladang teh bharat)..hehe.. Kat bawah nie beberapa gmbar aku..hehe

Taiping :


Penang :


Cameron Highlands :

Thursday, August 6, 2009

The Proposal


Emm.. mlm semlm aku pergi tgk movie kat Midvaley. Cite The Proposal lakonan Sandra Bullock & Ryan Reynolds.. cite romantic komedi.. memang ok la jalan cerita die... lagi best dari cite Ghost of Girlfren past.. memang tak rugi la menonton cita nie.. cerita ni mengisahkan sandra bullock sebagai bos kepada ryan reynolds (dah 3 tahun dia kerja sebagai pembantu sandra).. sandra nie warga negara kanada dan visa dia hampir luput.. permohonan untuk visa baru tidak diterima. Jadi sandra nie akan dihantar pulang ke kanada dan tak boleh kerja sebagai editor dah.. then dia ugut si ryan untuk kawin olok2 dengan dia untuk jadi warganegara.. so.. disebabkan masalah ini, sandra kena mengenali keluarga ryan supaya perkahwinan mereka nmpak real.. then masa sandra berada kat umah family ryan di alaska.. macam2 jadi.. dr ctu mereka mula jatuh cinta.. tp time nk kawin. sandra mengaku yang perkahwinan mereka hanya penipuan.. then sandra balik ke amerika.. tp ryan sedar dia cintakan sandra then dia melamar sandra.. jalan cita die even macam biasa.. tp lakonan kedua2 pelakon ni berkesan (romantik dan kelako).. dan paling penting.. si ryan tu hensem..hehe.. makin best la cite nie..hehe.. (bagi aku la..)..hehe..
Cite tamat..

Wednesday, August 5, 2009

Tel Lab in Memory ~ 1 august 07 till 27 October 08

Bila dah masuk bulan august nie.. teringat time aku mule-mule baru abis blaja.. aku blaja 3 tahun kat UM.. aku amik sem khas untuk habiskan jam kredit aku (kalu tak aku xleh grad 3 tahun..hehe).. kira aku abis blaja awal bulan 7 07. Masa tu aku duk umah kakak aku kat shah alam sbb aku kene ulang alik p UM jumpe lecturer.. so time kakak aku keje aku slalu ikut p opis kakak aku.. kakak aku lecturer uitm, shah alam. Aku slalu la surf tenet tuk cari keje kat bilik die..


Time jamuan raya

Bowling time..

Aku masuk website MSC.. then dari dari ctu aku jumpe company aku nie.. so aku just apply kerja melalui email je.. saje nk test2.. tapi mungkin sbb rezeki aku, diorang panggil aku interview.. company nie company IT melayu.. dalam seminggu lebih aku tunggu baru diorang offer aku keje.. gaji starting rm1800.. ok la tu tuk fresh grad.. title aku software engineer (dengar mcm best..tp gaji ciput..hehe).. tp kira ok la tu sbb aku baru habis..so nk menimba pengalaman.. Kira kt cn macam-macam pengalaman aku dapat.. byk mengajar aku tentang real work environment.. Aku terlibat dalam satu projek nie.. guna J2EE ngan oracle..pergh..dah la aku takde langsung basic java..oracle pun aku tak penah blaja.. tp aku terpaksa gak blaja dan dlm masa yang sama bina system.. mmg air mata darah aku rs..smpikan aku ngan 2 senior engineer aku tdo kat opis sebulan (dah la time tu bulan pose). mmg kitorang tak rasa bulan pose langsung gara-gara nk siapkan projek.. tapi at last aku manage gak siapkan projek tu dalam masa yg ditetapkan.. kiranya pencapaian aku yang paling gemilang la aku rasa..hehe.. bukan senang woo J2EE tu.. huhu..


Makan time.. yum yum


All in 1.. Tel Lab International Sdn Bhd..

Sepanjang aku kerja dengan company nie aku suka dengan environment dia sbb aku tinggal pun dekat je dgn opis aku..so no jam no tol..hehe.. Tapi company swasta nie satu je aku tak berapa suka, gaji masuk x tentu masa.. kadang2 masuk on time , tapi slalu masuk lambat..huhu.. sukar untuk aku nak arange hidup aku gtu.. then duit company based on projek yang dibuat..banyak projek banyak la duit.. kalu sket.. emmm.. kwsp pun x dimasukkan..wuuuu... Then dari situ aku mula gerak langkah untuk mencari kerja lain..hehe.. aku penah dapat tawaran sirim, tapi sbb masa tu aku rs company aku lg best.. then aku tolak.. (nyesal aku tolak..wuuuu)... then aku ada gak mintk DPLI.. aku pilih untuk mengajar kat politeknik.. tp sbb masa interview umur aku baru 22 tahun.. diorang cakap aku muda sgt nk mengajar budak2 politeknik (jadi lecturer..hehe) .. then ms interview tu die tanye soalan2 pasal background aku jek.. aku ingat tak dapat dah.. tp masa tgk result.. aku dapat DPLI, kene register dekat UPSI perak.. tapi diorang tawarkan aku cikgu sek menengah.. Aku nie berminat nak jadi lecturer je..cikgu aku kureng sket..

Selepas puas berfikir.. aku tolak tawaran nie sbb aku rs aku x berminat nk jadik cikgu..hehe.. family aku semua marah gak kat aku sbb aku tolak tawaran nie.. tp disebabkan aku sedang kerja kat company nie.. xde la diorang marah sgt..hehe.. Berbalik balik cite kehidupan aku kat Tel Lab nie.. best.. bebas nk masuk opis kul bape (asal kerja siap)..hehe.. hari jumaat slalu p main bowling.. sabtu n ahad x kerja..relak jek..hehe.. tapi lepas tu aku dapat tawaran kerja kt TM.. then aku hantar tender sebulan.. so kehidupan aku kat cn berakhir pada 27 October 08.. Walau macam mana pun.. aku still contact2 dengan kawan2 aku kt sana.. baru jek 3 minggu lepas aku lepak kat sana..hehe... so.. ~~~~~ Tel Lab International Sdn Bhd in memory

Baju Kurung


Salam,
Hari nie aku pakai baju kurung..kekeke.. aku sebenarnya jarang pakai baju kurung p opis.. then bila aku pakai.. mule la diorang puji baju la..puji aku la (sib baik diorang x ngutuk)..hehe..ala.. sebenarnye sejak keje kat cn, aku pakai baju kurung time aku maleh nk iron baju je..hehe.. Meh aku share ngan korang semua gmbar aku 'manis' berbaju kurung.. hahahaa.. jgn jeles..hehe..

Tuesday, August 4, 2009

Hai haha..


Hai.. actually ni first time aku join blog nie.. aku tertarik plak bila baca blog2 org lain.. coz sebenarnye dari kecik smpi ke beso mmg aku tak pernah nk tulis diary sbb aku rs mcm malu la plak bila baca balik..hehe.. boleh x?hehe.. tapi bila aku pk..bagus gak ada blog nie.. boleh la gak aku nk cite pape masalah aku kat cn (selain bf aku..hehe) .. n yang penting aku boleh tulis ape yang aku nk.. best gak kalu aku ajak member2 aku join skali.. xde la aku syok sendiri sorang2 kat cn..hehe.. k lah aku rs smpi cn je la aku tulis buat hari ni sebagai starter blog nie.. nnt time aku rajin2 n bosan2 kt opis..leh aku berblog..hahaha..